Do mateřských škol v Kladně nastoupí v září 663 dětí, více než vloni

01.06.2021 15:45 615 zhlédnutí
Článek redakce

Kladno - Po prázdninách zahájí předškolní přípravu v kladenských školkách o 43 nových dětí více než v předchozím roce. Zápisy k nástupu do mateřských škol (MŠ) se v květnu konaly už druhým rokem bez osobní účasti dětí i zákonných zástupců kvůli koronavirové situaci.

Vzhledem k mimořádným opatřením vlády reagujícím na šíření koronaviru zasílali rodiče přihlášky do mateřských škol opět datovou schránkou, e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem, poštou, případně dalšími distančními nástroji.

„I přes tuto složitější formu proběhly zápisy v pořádku, celkem jich bylo 1092. Jako každý rok se některé přihlášky dublovaly a rodiče dítě přihlásili do více školek najednou. Takových případů jsme letos zaznamenaly 300. Jednalo se tedy o 792 skutečných zájemců o předškolní vzdělávání. Celkem 663 jsme mohli vyhovět a od září nastoupí do mateřských škol v Kladně,“ informoval kladenský primátor Milan Volf.

Primárně byly samozřejmě přijímány děti z Kladna, a to od tří let do šesti let věku. „Volná kapacita kladenských MŠ byla dostatečná pro umístění všech kladenských předškoláků, čtyřletých a tříletých dětí, včetně dětí z obcí, které mají s městem uzavřenu smlouvu, jako jsou Libochovičky, Zájezd, Pletený Újezd a Makotřasy,“ konstatoval primátor.

U dvouletých dětí, nebo těch, které dovrší tří let během podzimu, bylo rozhodnuto na základě kapacit jednotlivých zařízení. Vyhláška o předškolním vzdělávání totiž již od loňského školního roku vyžaduje snížení počtu o dvě místa ve třídách za každé dítě mladší tří let. „I přesto se podařilo umístit 30 dvouletých dětí a 58 dvouletých dětí narozených v září a říjnu 2018,“ upozornil Milan Volf. Neumístěno zůstalo 85 kladenských dvouletých a 31 mimokladenských dětí, dále pak 13 starších dětí, které absolvovaly zápis pouze ve vybrané MŠ a nemají zájem o umístění do jiné školky s volnější kapacitou.

Na září letošního roku Kladno připravovalo otevření nové školky ve Vrchlického ulici 2338 s kapacitou 72 nových míst, což by umožnilo zapsat v mateřských školách většinu dvouletých dětí, snížit počty dětí ve třídách a bez problému zapisovat děti i v průběhu školního roku. „Přestavbu objektu však zásadně prodloužil požár, který v budově propukl 26. listopadu večer. Jeho příčinou bylo proudové přetížení během rekonstrukčních prací způsobené neodbornou manipulací. Vícenáklady na odstranění škod by měly být hrazeny z pojištění dodavatelské stavební firmy,“ uvedl primátor Volf s tím, že otevření nové školky město muselo o rok odložit. První děti tedy školka bude moci přivítat nejspíš až v září 2022.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Ilustrační foto: CC0
Předchozí článek Oldřich Hájek  01.06.2021 679
V kraji bude Noc očkování! Při očkovacím maratonu neodloží týmy injekce celý den a noc
Středočeský kraj - Vzpomínáte na Noc kostelů nebo Noc muzeí? Jde o velmi oblíbené akce, které se...
Zprávy
Foto: Policie ČR
Následujicí článek Oldřich Hájek  01.06.2021 2896
AKTUÁLNĚ: Hromadná nehoda na dálnici D5, místo je téměř neprůjezdné
Loděnice - Policisté právě vyšetřují nehodu tří nákladních vozidel na dálnici D5 směrem na Prahu.

Štítky: vzdělávání

Nové články