14. čvc 2023 09:41

Nádraží Kladno Ostrovec se loučí

Ohodnotit tuto položku
(1 hodnocení)

Nádraží Kladno Ostrovec jde k zemi. Padne za oběť modernizaci trati Praha Kladno.

Zbourání nádraží kritizovala zastupitelka Anna Gamanová: "Nádraží Ostrovec se pomalu stává vzpomínkou. Silné to ve mě navozuje myšlenku, že v Čechách ještě neumíme věci řešit v celkovém kontextu. Prostě se staví dráha a všechno musí stranou. Přes snahy o záchranu a zájemce o koupi objektu jde stavba dolů. Nejde snad ani tolik o dům samotný, ale o to místo. A na něm už pravděpodobně nikdy stát dům nebude, a my tak přicházíme o prostory s krásným výhledem, docela dlouhou historii, tři byty a neopakovatelným géniem loci. Na novou dráhu se samozřejmě těším, ale jako společnost doufám, že se ještě budeme vybíjet dál."

Kladno-Ostrovec je železniční stanice v kladenské čtvrti Ostrovec na trati Kralupy nad Vltavou – Kladno (093). Jako jedna z mála stanic ve městě (kromě kladenského nádraží a stanice Kladno-Dubí) má dvě koleje a umožňuje tak křižování a předjíždění vlaků. Za záchranu stanice bojovali místní peticí: "My níže podepsaní, podporujeme zachování nádražní budovy Kladno Ostrovec a její opětovné využití, a to z důvodu její historické hodnoty v kontextu železniční dopravy na Kladensku, dominantní polohy v údolí Podprůhonu a významu pro přilehlé čtvrti centrum města, Ostrovec a Podprůhon."  

Výtvarnice Martina Vaculíková se také snažila o záchranu nádraží: "Jako výtvarník a obyvatel vedlejší ulice se potřebuji osobně vymezit k nápadu nechat zbourat nádraží Kladno-Ostrovec. V době, kdy je možné dát podchod budoucí rychlodráhy jinam (protože dřív v plánu jinde byl) a kdy existuje zájem investorů i projekt na nové využití, je demolice 150 let staré budovy skoro v centru (resp. brány do Podprůhonu) ve městě, kde jsou převážně paneláky, selháním." 

Od 1. 7. 2023 probíhá výluka traťové koleje mezi železniční stanicí Kladno a železniční stanicí Kladno-Ostrovec. Práce v tomto úseku budou probíhat 13 měsíců do 31. 7. 2024.

 

Číst 1359 krát

Fotogalerie

Nádraží Kladno Ostrovec se loučí
Nádraží Kladno Ostrovec se loučí
Nádraží Kladno Ostrovec se loučí
Nádraží Kladno Ostrovec se loučí
Nádraží Kladno Ostrovec se loučí

Zanechat komentář