Svatý Valentýn rozvášní i počasí, které bude slunečné a nezvykle teplé

14.02.2023 06:08 363 zhlédnutí
Článek redakce

Kladensko - Přestože je 14. únor, svátek zamilovaných, spojovaný s Amerikou, k čemuž přispívají mimo jiné plyšáci s transparentem I love you (už by se mohli naučit česky), jde o ryze evropskou záležitost, pocházející z Itálie, přesněji řečeno z tehdejší Římské říše.

Klasika je samozřejmě klasika a navíc je hřejivější. K nejteplejším 14. únorům patří 1998, kdy na řadě míst Čech teploměr ukázal přes 15 °C (v Teplicích 15,6 °C, v Děčíně 16,5 °C, v Žatci 17,2 °C), zatímco jeden z nejteplejších 1. květnů, 2012, byl letní až tropický (Doksy 29,4 °C, Doksany 30,4 °C). Naopak 14. února toho roku panoval desetistupňový mráz (Roudnice nad Labem -12,2 °C).

Feuka. Poněkud zvláštní jméno, které němečtí meteorologové přisoudili tlakové výši, jejíž střed (1035 až 1040 hPa) je momentálně přímo nad Českem. Feuka velmi zvolna postupuje k východu, z čehož pro Česko plyne postupně jižní až jihozápadní proudění. V nížinatém a značně větším Německu již v pondělí zaznamenali jarních 15 až 16 °C. Příkladem v Düsseldorfu (37 m n. m.) 15,5 °C, takže padl dosavadní rekord na 13. února z výše zmíněného roku 1998 (14,1 °C). Sluníčka a teplíčka si Němci užijí i v dalších dnech, v komplikovaném Česku (členitý terén) situaci zkomplikuje teplotní inverze, respektive nízká oblačnost. Čili vlastně budeme sledovat zápas mezi slunečními paprsky a nízkou oblačností.

Svatý Valentýn: Ráno, dopoledne a zpočátku i odpoledne nízká oblačnost, potom jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Den po svatém Valentýnu: Mezi půlnocí až polednem převážně zataženo nízkou oblačností, pak v odpoledních hodinách jasná obloha s tím, že nepřekvapí špetka, fakt jen špetka, vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Další den po svatém Valentýnu: Během noci se mnohde zatáhne nízkou oblačností, ta se však tentokrát pravděpodobně rychle vytratí. Rychle znamená do 10:00 až 12:00. Pravděpodobně někdy krátce po obědě se přechodně vyjasní, ale jinak hodně vysoké oblačnosti a k večeru i oblačnost frontální, večer s deštěm (ve všech polohách). Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ojediněle až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

Druhá polovina února (poslední dva týdny meteorologické zimy) zřejmě žádnou zimní situaci nenabídne, tak třeba se dočkáme mrazivého a na sníh bohatého března, případně bílých Velikonoc. A kdo ví, snad i dalšího neidentifikovatelného létajícího objektu, který tentokrát odolá ef šestnáctce, přistane a nám spadnou čelisti.

Slunce v duši, drazí mimozemšťané!


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Instalace sokolí budky na ochozu komína ve stometrové výšce. Foto: e-deniky.cz
Předchozí článek Oldřich Hájek  13.02.2023 1277
VIDEO: VIDEOREPORTÁŽ: Na vysokém kladenském komínu je sokolí budka. Dočkáme se tu brzy mladých dravců?
Kladno - 116 metrů vysoký komín bývalé elektrárny 2 v areálu Poldi v Kladně bude mít nové vzácné...
Zprávy
Věci, které měl muž u sebe. Foto: MP Kladno
Následujicí článek Oldřich Hájek  14.02.2023 380
Řidič osobního vozidla málem smetl hlídkující strážníky, potom se je snažil uprosit
Kladno - Hlídkující strážníci kladenské městské policie projížděli služebním vozidlem ulicí Josefa...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu