Na víkend se oteplí (konečně) a na obzoru jsou i letošní první dvacítky!

18.03.2023 08:06 354 zhlédnutí
Článek redakce

Kladno - V poslední době se nejednou stalo, že po nadmíru teplých a i slunečných pracovních dnech následovalo (citelné) víkendové ochlazení. Protože má ale troposféra smysl pro humor, o posledním víkendu astronomické zimy 2022/23 (která skončí hned v pondělí 20. března asi hodinu a půl před půlnocí) půjde rtuť v teploměrech nahoru.

Sice ne tak nadšeně jako v Německu, kde očekávají až 18 °C, nicméně popoleze. A to hlavně díky zadnímu (západnímu) okraji tlakové výše Jeanine, ale také přednímu (východnímu) okraji tlakové níže Gerson.

Příliv vzduchu z jižnějších zeměpisných šířek je jistá věc, tak jako příliv oblačnosti, byť převážně vysoké. Na sobotu a neděli bez jediného mráčku si tím pádem budeme muset počkat. Mimochodem, neděle 26. března bude o hodinu kratší, neb začne letní čas (2:00 = 3:00). Takže co se času týče, léto už je za dveřmi!

Pamatujete na rok 2004? Tehdejší 18. duben byl nejen slunečný (bez vysoké oblačnosti to nešlo ani tenkrát), ale i mimořádně teplý. Padaly dvacítky, jedna za druhou. V Teplicích, Ústí nad Labem a Varnsdorfu naměřili shodně až 20,8 °C, ještě tepleji pak bylo v Žatci, až 22,4 °C, nebo v Děčíně, až 22,6 °C. Letos se dvacítek ještě za klasického středoevropského času (nesprávně zimního) nedočkáme.

Sobota: Ranní minima kolem 6 až 2 °C, odpolední maxima okolo 10 až 14 °C. Srážky na 99 % žádné. Docela dost vysoké oblačnost.

Neděle: Ranní minima kolem 6 až 2 °C, odpolední maxima okolo 9 až 13 °C. Srážky na 99 % žádné. Docela dost vysoké i nižší oblačnosti.

Pondělí: Ranní minima kolem 7 až 3 °C, odpolední maxima okolo 13 až 17 °C. Srážky na 75 % žádné. Slunečno, resp. jasno až polojasno.

Moment, tvrzení, že letos se dvacítek ještě před začátkem letního času nedočkáme, by mohl být hoax. Podle aktuální dlouhodobé „předpovědi“ se ve čtvrtek 23. března nejvyšší odpolední teploty zastaví na hodnotách okolo 16 až 20 °C!

Vypadá to, že se zimou už je amen. Uctěme proto její památku několika sekundami ticha (a kostkou ledu v pitíčku).


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Foto: město Kladno
Předchozí článek Oldřich Hájek  16.03.2023 616
Kvůli stavebním pracím je uzavřený zadní trakt areálu zimního stadionu
Kladno - Od soboty 11. března je uzavřen zadní trakt areálu zimního stadionu (průjezd areálem od...
Zprávy
Ilustrační foto
Následujicí článek Oldřich Hájek  20.03.2023 357
Muž usedl za volant s více jak třemi promile alkoholu v dechu
Kladno - S řidiči, kteří nerespektují zákaz řízení motorových vozidel po požití alkoholických...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu