Začíná první etapa revitalizace sídliště Engerth

24.05.2021 21:02 791 zhlédnutí
Článek redakce

Kladno - Malé sídliště v blízkosti bývalého dolu Engerth vzniklo počátkem 80. let minulého století. Příjemné bydlení v blízkosti lesa je komplikované především pro řidiče, kteří mají velmi málo legálních ploch k parkování. Zlepšit situaci měla již v roce 2018 kompletně připravená revitalizace sídliště, která se zaměřila nejen na dopravní situaci, ale i na vytvoření klidových zón a sadové úpravy.

„Bohužel bývalá koalice projekt bez odůvodnění odložila, přestože už v lednu 2019 podepsal bývalý náměstek Černý smlouvu se zhotovitelem stavby. Připravený projekt jsme proto po dvou letech oprášili, oslovili jsme vítěze tendru a v pondělí 31. května zahájíme první etapu revitalizace sídliště Engerth,“ sdělil kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

V rámci revitalizace je navržena úprava komunikací, veřejného prostoru i zelených ploch. V současné době nevyhovující forma parkování tzv. „kdekoliv“ je z důvodu bezpečnosti nahrazena kolmým parkováním u místních komunikací. Stávající počet legálních parkovacích míst v řešeném prostoru bude navýšen více než dvojnásobně na celkový počet 69. Návrh počítá se zklidněním vnitrobloku a vyhrazením chodníků pouze pro pěší. Úpravě se nevyhnou ani místa pro tříděný a směsný odpad.

Projekt bude realizovat akciová společnost Subterra. Následovat budou další etapy, při kterých dojde postupně k vybudování nových parkovacích míst (například v místě bývalé prádelny přibyde šedesát až sedmdesát míst), zlepšení průjezdnosti lokality a časem snad i k zahloubení teplovodu a zpřístupnění bývalé haldy pro trávení volného času. Zahájení dalších etap nyní závisí na vydání potřebných povolení.

„Lidé nechtěli parkování ve vnitrobloku, což dopravní úprava respektuje, zároveň nechtěli rozšíření parkování u asfaltového hřiště, neboť by bylo vybudováno na úkor keřů. Ty však hřišti poskytují určitou bezpečnostní bariéru i ho opticky ohraničují. Přání obyvatel jsme respektovali a rozšíření parkování v tomto místě budovat nebudeme. Na základě připomínek k hlučnosti zámkové dlažby je navržen asfaltový povrch komunikace, pouze parkovací stání budou v zatravňovací dlažbě kvůli vsakování vody,“ vysvětluje dále kladenský primátor. Někteří obyvatelé měli strach o dvě vzrostlé břízy. V projektu jsou v jejich místě vynechána parkovací místa, která bude možné dodatečně vybudovat až po dožití stromů. V rámci stavby se žádné stromy kácet nebudou. Naopak je součástí revitalizace výsadba několika nových stromů a celková parková úprava prostoru s mnoha novými keři.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Foto: Policie ČR
Předchozí článek Oldřich Hájek  24.05.2021 834
Policisté hledají svědka napadení dětí u jezírka. Poznáte mladíka na fotografii?
Kladno - Vyšetřovatelka služby kriminální policie prošetřuje incident, který se stal na konci...
Zprávy
Foto: MP Kladno
Následujicí článek Oldřich Hájek  25.05.2021 923
Žena vyrušila zloděje, před strážníky se rychle snažil zmizet
Kladno - Při pokusu krádeže vyrušila žena v ulici Libušina v Kladně muže, který se snažil z budovy...

Štítky: Stavba Regiony

Nové články

K tématu