ČR - Kostky ledu. Panák rumu. Promíchejte s kolou. Ideálně přidejte plátek limetky. A koktejl Cuba Libre je tu. Ale na terase střechy hotelu TownHouse Duomo v Miláně vám nenamíchá nápoj barman, ale spíše robot. U Toniho, robota ze série KR AGILUS, si návštěvníci mohou objednat drink přes aplikaci a za pár minut si jej vychutnat právě připravený. Jen si s Tonim příliš nepopovídáte…
Ze střešní terasy hotelu TownHouse Duomo uvidíte strhující výhled na katedrálu a střechy Milána. Ne náhodou se zdejší bar jmenuje The View tedy Vyhlídka. Ale pozoruhodný není pouze výhled – interesantní je i obsluha. A to proto, že barmanem je robot. Přesněji jde o plně automatizovaný barový systém, vyvinutý firmou Makr Shakr. Tato společnost se sídlem v Turíně byla založena v roce 2014 a již má více než 70 zaměstnanců. Všechno začalo nápadem přivést příznivce barů blíže k možnostem digitalizace a automatizace. „Chtěli jsme zkombinovat naši vášeň pro koktejly a design s moderní technologií,“ vysvětluje Alessandro Incisa, technický ředitel společnosti Makr Shakr.
Automatizovaný barový systém je kompletně vybaven
Toni je plně automatická robotická buňka, ve které jsou zkombinovány nejmodernější state-of-the-art komponenty založené na Internetu věcí (IoT) s komponentami standardizované automatizace. Na úkolech pro přípravu nápojů se podílejí dva KUKA roboty ze série KR AGILUS – typ KR 10 R1100 a KR 6 R900-2: zatímco jeden mixuje, míchá a třepe, ten druhý předvádí cool taneční pohyby a pomáhá během nalévání.
Tyto dva roboty jsou připevněny na pultu, nad kterým jsou umístěny držáky pro více než 150 lahví. Robot jednotlivé ingredience vybírá dotykem. Kromě dávkovače ledu a kráječe ovoce, citronu a limetky pro ozdobu, obsahuje zadní stěna robota ještě kohoutky na pivo, víno a sodu. Díky dvěma porcovačům umí dokonce přidat i hnědý cukr nebo lístky máty. Navíc je na zadní stěně instalován dřez, ve kterém robot po každé objednávce vyplachuje šejkr.
Snadné a jednoduché ovládání přes aplikaci
Tento barový systém je ovládán přes ovladač KUKA KR C4 stejně tak jako přes PLC. Nicméně hosté nepotřebují nic vědět o programování robotů. Objednávání je velmi snadné: jednoduše si přes aplikaci v chytrém telefonu nebo tabletu vyberou nápoj. Tato informace se přenese do robota, který pak objednávky připraví v pořadí, ve kterém je dostal. Hosté se přes aplikaci dozvědí, kdy je jejich nápoj připraven k vyzvednutí na baru.
Nabídka klasických alkoholických a nealkoholických koktejlů je uložena na digitálním nápojovém lístku v aplikaci. Současně v ní existuje možnost „připravit“ si svůj vlastní nápoj. Hosté si mohou vytvořit drink podle nabídky na baru – včetně ovocné ozdoby, množství ledu nebo způsobu přípravy. „Zveme návštěvníky, aby si s robotem jednoduše pohráli,“ říká Alessandro Incisa. Úspěšný, vyzkoušený produkt pak může být přes cloud sdílen s přáteli. Toni se tak stává společným zážitkem.
„Objednávání od Toniho umožňuje uživatelům možnost sociální interakce. Mohou například využít aplikaci ke sdílení receptů s ostatními nebo posílat fotografie na sociální sítě.“doplňuje Alessandro Incisa.
Kombinování různých technologií vyžaduje nové odborné znalosti
Kombinace a koordinace různých technologií v robotickém baru představovaly pro vývoj Makr Shakr největší výzvu. Nejen ovladač robota, ale i aplikace byly vyvinuty speciálně pro tento projekt. Současně bylo zřízeno připojení k platformě Kubernetes cloud, provozované Googlem. I pohyby robota byly výzvou: musely být co nejvěrohodnější s pohyby barmana člověka a současně nesnížit rychlost, které je robot schopen. Z toho vznikl další problém: Jak zabránit tomu, aby se robotu nápoje vylévaly? „Během vývoje barového systému se průběžně vyvíjel i Makr Shakr,“ vysvětluje Alessandro Incisa. „Abychom vyřešili tento úkol, potřebovali jsme získat potřebné know-how.“
Pro výběr robota od firmy KUKA bylo několik důvodů: rychlost, intuitivní ovládání a spolehlivost technologie – to byly nejdůležitějšími aspekty. Ale důležitou roli hrál i vzhled. „Společnost KUKA naší firmě představila svět automatizace a byla pro nás stěžejním partnerem ve vývoji naší technologie,“ říká spokojeně Alessandro Incisa.
Toni rozšiřuje hranice interakce mezi člověkem a strojem
O tento barový systém mají zájem obzvláště cateringy nebo organizátoři akcí. Nabízí totiž různé výhody: provoz 24 hodin 7 dní v týdnu při zachování stejné kvality po celou dobu provozu. Manuálně a pravidelně je nutné pouze doplňovat ingredience potřebné pro nápoje. Robot připravuje nápoje s maximální přesností. Přesto však navzdory perfektní technice míchání nápojů, není schopen udržet krok se svým lidským protějškem v jedné oblasti: barový systém firmy Makr Shakr rozšiřuje hranice interakce mezi lidmi a roboty, nicméně konverzace s barmanem není (zatím) možná. „Naším cílem není nahradit lidské barmany,” ujišťuje Alessandro Incisa. „S Tonim se soustředíme na to, aby měli hosté možnost poznat proces míchání, a přitom i technologii, která není běžnou součástí jejich životů.” Robotický bar The View má úspěch. Hosté fascinovaně sledují, jak Toni míchá nápoje. V budoucnosti plánuje firma Makr Shakr více rozšířit možnosti interakce mezi hosty a robotem. Firma navíc pracuje na další inovaci: Guido mobilní robotický bar s vlastním pohonem se bude brzy pohybovat na venkovních slavnostech nebo veletrzích.