ČR - Palmový olej je rozšířený v potravinách i kosmetice, ale jeho použití má nepříznivé důsledky pro zdraví i pro životní prostředí. Nabízíme vám základní fakta, která shrnula belgická spotřebitelská organizace Test-Achats.
Palmový olej se získává z plodů africké palmy olejné (Elaeis guineensis) a je nejrozšířenějším olejem na světě – předčí dokonce sójový nebo a řepkový olej. Používá se při výrobě široké škály potravinářských a kosmetických produktů. Získává se drcením a lisováním palmových ořechů, které obsahují 70–80 % oleje. Vzhledem k vysokému hektarovému výnosu je výroba poměrně levná. Použití je všestranné a v dnešní době jde o nejvíce konzumovaný rostlinný olej na světě.
Minimálně 60 % potravinářských výrobků obsahuje palmový olej. Je jednou z hlavních surovin pro výrobu margarinu a tuků na smažení. Nachází se však také ve zmrzlině, čokoládě, kukuřičných vločkách, náhražkách masa, hotových jídlech, polévkách v sáčku, omáčkách a dresincích, sušenkách, pečivu nebo chlebu. Pravidelně se vyskytuje ve složení pleťových krémů, tělových a pleťových mlék, zubních past, šamponů, mýdel, svíček nebo čisticích prostředků.
Palmový olej má vysoký obsah nasycených tuků
Palmový olej má vysoký obsah nasycených tuků, což usnadňuje jeho roztírání, proto nachází využití v kakaových krémech nebo zmiňovaných margarinech. V sušenkách nebo průmyslovém pečivu nahrazuje transmastné kyseliny a dražší másla. Palmový olej má dlouhou trvanlivost a je levný, proto se často vyskytuje v hotových pokrmech. Je už téměř samozřejmostí v chipsech a podobných pochutinách, protože odolává vysokým teplotám lépe než jiné tuky.
Palmový olej je důležitým prvkem ve složení mýdel a mycích nebo pracích prostředků, protože je součástí jejich povrchově aktivních látek. Je ideálním základem pro mnoho kosmetických produktů a tělových krémů díky své mastnosti, roztíratelnosti a nízké ceně. Někdy se používá jako alternativa vosku nebo parafínu při výrobě svíček.
Palma olejná pochází ze západní Afriky, ale pro uspokojení světové poptávky po palmovém oleji se velké plantáže rozšířily také do jiných tropických oblastí. Zatímco v roce 1996 byla jejich plocha ve světě 9 milionů hektarů, v roce 2018 už činila 19 milionů hektarů a neustále roste. Hlavními současnými výrobci palmového oleje jsou Indonésie a Malajsie, odkud pochází 85 % celosvětové produkce.
Nasycené mastné kyseliny škodí zdraví
Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které škodí zdraví. Obvykle prochází rafinací, při níž přijde o téměř všechny vitamíny. Studie o jeho účincích na organismus zatím nepřinesly jednoznačné výsledky. Stejně jako řada dalších tuků může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Zcela jasný není ani vliv na obezitu nebo cukrovku, ale ani možný karcinogenní účinek. Na druhou stranu je již známo, že konzumace ultrazpracovaných potravinářských výrobků (s palmovým olejem nebo bez něj) je problematická. Proto se doporučuje se jim vyhýbat.
Výroba palmového oleje je doprovázena odlesňováním, zabíráním půdy, porušováním lidských práv a vymíráním živočišných druhů
Jednou z hlavních kontroverzí kolem palmového oleje je udržitelnost nebo spíše neudržitelnost výroby. Expanze plantáží palmy olejné, zejména v jihovýchodní Asii, je doprovázena odlesňováním, zabíráním půdy, porušováním lidských práv a vymíráním živočišných druhů včetně slonů, orangutanů nebo tygrů sumaterských. Zhruba 70 % plantáží v Indonésii a 50 % v Malajsii se nachází na plochách získaných ničením deštných pralesů. Pracovní podmínky na velkých plantážích zdaleka nejsou ideální a vše navíc ničí malovýrobu místních farmářů.
Pokud se chcete vyhnout neudržitelně vyráběnému palmovému oleji a rozhodnete se pro produkt, který byl vyroben v souladu se základními sociálními a ekologickými standardy, sledujte složení zboží. Certifikace RSPO zaručuje, že obsažený palmový olej nebyl vyroben na úkor původního lesního porostu a splňuje požadavky kladené na respektování práv farmářů a místního obyvatelstva. V roce 2021 bylo přibližně 20 % produkce palmového oleje certifikováno RSPO. Z ekologického hlediska je však například kokosový olej stejně problematický jako palmový.
Výrobci potravin jsou povinni uvádět přítomnost palmového oleje ve složení potravin. V kosmetice je hůře identifikovatelný. Řada látek, jako je glycerin, ethylalkohol nebo kyselina laurová, mohou pocházet z palmového oleje. Chcete-li s jistotou vědět, zda přípravek obsahuje palmový olej, obraťte se na zákaznický servis výrobce. (Zdroj dTest)