ČR – Nepij vodu na ty třešně, bude tě bolet břicho! Říkávaly naše babičky a možná i maminky, ale jak to tedy s tou vodou a třešněmi vlastně je?
Není prokázáno, že by po konzumaci třešní a vody vznikaly bolesti v břišní oblasti. Neexistují o tom objektivní poznatky, zdokumentované případy nebo vědecké studie, uvedl rakouský internetový časopis Medizin Transparent. U některých osob může konzumace peckovin vést k plynatosti ze zcela jiných důvodů, a aniž by je zapíjely vodou.
Traduje se, že na třešně, ale i na další peckoviny se nesmí pít voda, protože to způsobuje bolesti v břiše. Odborníky tato otázka zřejmě neznepokojuje, protože se jí nijak nevěnovali. Rozsáhlá metastudie organizace Cochrane Austria, jejímž projektem je Medizin Transparent, nenalezla žádné zprávy o osobách s tímto typem potíží. Bylo to překvapivé zjištění vzhledem ke skutečnosti, že se provádějí studie a výzkumy v řadě kuriózních případů. Je například zdokumentováno, že jistý muž muselbýt hospitalizován, když zapil lžící semínek chia sklenicí vody, protože mu semínka po nabobtnání ucpala jícen.
Není jasné, jak mýtus o třešních a vodě vznikl. Podle odborníka na výživu Clause Leitzmanna to mohla způsobit občasná závadnost vody během války a v poválečném období – možná kvasinky a bakterie z třešní spolu s mikroorganismy ve vodě vedly k silnému kvašení v žaludku, které vyvolávalo bolesti a průjem.
Za normálních okolností působí kyselé prostředí v žaludku jako ochrana proti patogenům. Existuje ovšem teorie, že voda silně zředí žaludeční kyseliny, choroboplodné zárodky tak přežijí a dále posilují fermentační procesy. Toto vysvětlení se však nezdá být věrohodné, protože mikroorganismy, jako jsou bakterie nebo kvasinky, konzumujeme nejen s třešněmi, ale i s mnoha dalšími potravinami, které běžně zapíjíme, aniž bychom trpěli bolestmi břicha.
Třešně ovšem bobtnají i bez vody. Stejně jako ostatní ovoce obsahují hodně fruktózy a organismus některých osob neumí absorbovat tento typ cukru z tenkého střeva. Fruktóza pak putuje dále do tlustého střeva, kde je rozkládána střevními mikroorganismy. Tento proces může produkovat značné množství plynů, které někdy způsobují nepříjemné bolesti. Lidem, kteří trpí intolerancí fruktózy, pomáhá vyhýbat se potravinám s jejím obsahem, ale rozhodně nejde pouze o třešně.
Třešně a jiné peckoviny přirozeně obsahují druhy cukrů, jako je sorbitol, které jsou ve větším množství obtížně stravitelné, proto může jejich trávení vést k plynatosti i u osob bez intolerance fruktózy. K těmto příznakům však dochází i bez pití vody.