Grilování není jen sezónní záležitostí, ale způsob, jak sdílet radost a chvíle s přáteli a rodinou. Kladenská společnost London Gourmet se v průzkumi dotáazla zákazníků na jejich zvyky při grilování. Zároveň poprosili zkušeného hobby kuchaře Patrika Lahodu, aby zkusil s daty z naší ankety propojit své cenné rady a tipy na gril.
Patrik je nadšený kuchař, zamilovaný do vynikajícího jídla, který ve svém volném čase kromě jiných dobrot umí připravit mistrovskou neapolskou pizzu, kterou připravuje ve své garážové “pizzerii,“ kde vytvořil prototyp malé kulinářské oázy. "Patrik se na Kladně začíná proslavovat svým uměním, přístupem a chutnými ingrediencemi a my jsme se s ním s radostí spojili a objevili tajemství základních, ale vynikajících marinád a omáček, které rozvíjí chuť jakýchkoli
ingrediencí a umožňují, aby byl každý kousek šťavnatým a nepřekonatelným zážitkem," uvádí společnost.
Grilovací zážitky s oblíbeným kuřecím a hovězím
Grilování je typické od jarních, přes letní až po podzimní měsíce. Jak odhalil dotazník lidé se nejraději scházejí s přáteli, či s rodinou v pátek večer a experimentují s různými typy surovin. Oblíbenými kousky na rošt byly v anketě vybrány sýry, zelenina a ovoce, zejména ananas a hrozny. Avšak tou nejtypičtější surovinou na barbecue bylo vybráno maso, a to především kuřecí a hovězí, které v dotazníku jako výherní zvolilo přes 92 % lidí. "Při grilování je pro mě klíčový výběr surovin, a proto si rád vybírám jednoduché, ale kvalitní potraviny. Kuřecí maso je mé oblíbené, neboť je bohaté na živiny, a stačí jen doplnit jeho chuť jemně ostrou marinádou s trochou ovoce – nejlepší je citrón a trocha chilli. To je vše, co potřebuji, aby mělo maso tu správnou chuť. Marocká marináda Harissa mi v tomto ohledu vyhovuje naprosto dokonale; připadá mi, jako bych se procházel barvitými uličkami v Marrakéši," svěřil se s nadšením kuchař Patrik.
Chobotnice a hovězí žaludek jako něco netypického k marinování
Marinády a omáčky jsou neodlučitelnou součástí jakékoli sešlosti. Přes 94 % dotázaných potvrdilo, že používají obě varianty – ať už k masu, k sýrům, či k zelenině. Ale proč se nezaměřit na něco výjimečného? Unikátními ingrediencemi ke grilování byly zmíněny mořské plody, jako například krevety, humr, žralok a chobotnice. "Krevety si rád dělám jen orestované na pánvi, kde je nespočet možností, jak je připravit. Jeden z mých oblíbených způsobů je thajský styl, kdy stačí oloupané krevety orestovat na pánvi a následně oglazovat sweet-chilli omáčkou," prozradil s úsměvem kladenský kuchař, který si oblíbil sladkou chilli
omáčku z Thajska.
Zvěř a červené maso se v anketě také dočkaly ohlasu, a to především hovězí žaludek, antilopí maso, či vepřový bok. Patrik nám dal své tipy i tady: "Vepřové nevařím tak často, ale když už se do toho pustím, rád volím barbecue marinády a steakové koření. Naopak hovězí maso dělám často, a pro to se hodí jamajský způsob. Kousky hovězího nakrájíme na tenké plátky a necháme marinovat v exotické marinádě Jerk. Ta přidá masu sladko-slanou a jemně štiplavou chuť, která je příjemně pikantní, ale nepřehlušuje chuť masa."
Chutně, ale cenově výhodně
V dnešní době jsou vysoké ceny ingrediencí skutečnou výzvou pro každou domácnost. Nicméně, hostitelé se nevzdávají a stále usilují o přípravu úžasného barbecue. V průzkumu jsme zjistili, že přes 45 % lidí utratí za nákup na grilovačku zlatý střed - 700 korun, které umožňují pořídit ty nejdůležitější suroviny. Kuchař Patrik Lahoda podotýká: "V dnešní hektické době vařím často funkčně a rychle. Lidé nemají tolik času jako dříve, takže preferují kvalitní, cenově dostupné suroviny, které umožní rychlou, a přesto vynikající přípravu menu, které potěší všechny hosty."